Nadkwaśność lub zgaga, to nadmiar w żoładku soków trawiennych, wśród których jest kwas solny. Soki te mogą odpływać do przełyku powodując zgagę, czyli wywołać uczucie pieczenia w gardle.
Objawy: Uczucie kwaśności i ból brzucha. W pewnych momentach kwasy żołądkowe przedostają się do przełyku, co może powodować silne uczucie dyskomfortu i kwaśności (zgagę).
Przyczyny: Zgaga lub nadkwaśność występuje częściej w przypadkach dolegliwości nerek lub wątroby. Pojawia się także wskutek niewłaściwego połączenia pokarmów lub spożywania owoców po zjedzeniu mięsa, czy innych ciężko strawnych potraw. Owoce łatwo fermentują. Trawienie mięsa traw kilka godzin. Jeśli zjesz mięso przed owocami, to przejście owoców do jelita cienkiego w celu przetrawienia zostanie zatrzymane. Powoduje to fermentacje owoców w żołądku, skutkiem czego jest niestrawność i nadkwaśność.
Obsługujemy płatności