Resveratrol jest naturalnie występującą fitoaleksyną wytwarzaną przez niektóre z rośliny. Resveratrol jest reakcją na stres wywołaną uszkodzeniami, infekcjami grzybowymi czy też konsekwencjami zanieczyszczenia środowiska, a więc – krótko mówiąc resvetarol jest substancją obronną, uaktywniającą się w chwili zagrożenia.
Resreratrol ma przede wszystkim pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale i hamuje agregację płytek krwi oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL. Ponadto według ostatnich badań stymuluje rozpad komórek tłuszczowych, co może pomóc w walce z otyłością oraz ma zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Trzeba tutaj wspomnieć, że pomimo pozytywnego wpływu na zdrowie, to według badań opublikowanych w magazynie “Cell Metabolism” wywiera on zdecydowanie lepszy wpływ na osoby cierpiące na cukrzycę i otyłość niż na osoby całkowicie zdrowe. Nie wykluczone, że na pozytywne wyniki nie wpływa tylko sam resweratrol, ale i inne występujące razem z nim związki (takie jak kwercetyna czy katechiny).
Resveratrol jest cennym składnikiem soku z ciemnych winogron. A ponieważ powstaje w procesie fermentacji skórek winogron, możemy go znaleźć również w winie (szczególnie czerwonym). Ze względu na wyjątkowe właściwości tego związku, wciąż trwają poszukiwania jego nowych źródeł.
Obsługujemy płatności