POKAŻ FILTRY

CENA:

OD DO

MARKA:

Kwasy omega (3, 6, 7, 9)

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są niezbędne dla naszego organizmu. Mowa oczywiście o kwasach tłuszczowych omega 3 i 6 oraz 7 i 9. Z czego omega-3 i omega-6 pełnią wiele ważnych funkcji w naszym ustroju, a ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich syntezować powinniśmy regularne je dostarczać wraz z dietą.


Kwas tłuszczowy omega-3 jest potężnym wsparciem dla naszego serca. Nie tylko obniża poziom trójglicerydów, redukuje stany zapalne, spowalnia procesy starzenia się komórek i  zmniejsza ryzyko zawałów serca, ale również przynosi korzyści przy zaburzeniach rytmu serca oraz w reumatoidalnym zapaleniu stawów.  Ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze (szczególnie u osób cierpiących z powodu zaburzeń kognitywnych) oraz osłabia objawy depresji i agresywne zachowania. Przeprowadzono również badania, w których stwierdzono możliwe działanie przeciwnowotworowe.


Z kolei gdy mówimy o kwasach tłuszczowych omega-6 zwykle mamy na myśli trzy najczęściej występujące w naszej diecie: kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA) oraz kwas arachidonowy (AA, ARA). Pomimo, że razem z kwasami omega-3 wchodzą w skład eikozanoidów (ważnych hormonów tkankowych, które pełnią wiele funkcji regulacyjnych) to spożywane w zbyt dużej ilości nie przyczynią się do poprawy naszego zdrowia. Duże ilości omega-6 stymulują stany zapalne oraz powstawanie komórek tłuszczowych i prowadzą do zagęszczenia i krzepnięcia krwi. Dlatego tak ważna jest proporcja kwasów omega-3 do omega-6 w naszej diecie, która powinna wynosić w warunkach idealnych od 1:1 do 1:4.


Gdzie znajdziemy produkty bogate w kwasy omega-3? Bez wątpienia najwięcej jest ich w rybach i oleju lnianym - te produkty mają zdecydowanie więcej omega-3 niż omega-6, dlatego powinny znaleźć się w twojej diecie jeśli cierpisz na choroby układu krążenia. Z kolei omega-6 to głownie oleje roślinne takie jak: słonecznikowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek, kukurydziany, sezamowy, palmowy, palmowy utwardzony, z otrębów ryżowych i sojowy.


Kwas tłuszczowy omega-7 jest wytwarzany przez nasz organizm w chwilach, gdy tego potrzebuje. Jest on ważnym składnikiem budulcowym naszej skóry i reguluje skład sebum (ludzki łój), który jest niezbędny do zatrzymania procesu wysuszania skóry. Ponadto badania naukowe pokazały, że kwasy omega-7 są ściśle związane ze ścianami śluzówek wzmacniając je i regenerując. Najbogatszym źródłem kwasu omega-7 jest rokitnik zwyczajny. Olej z rokitnika posiada ogromne wręcz jego ilości, natomiast jego owoce i nasiona zawierają dodatkowo kwasy omega-3, 6 i 9 oraz duże ilości flawonoidów i witamin.


Kwasy tłuszczowe Omega-9 - ich głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy (występujący w oliwkach, migdałach, awokado i siemieniu lnianym). Tak samo jak w przypadku kwasów omega-7 nasz organizm jest w stanie sam je syntezować. Nie mniej, przy odpowiedniej diecie w której zastąpimy kwasami Omega-9 nasycone kwasy tłuszczowe możemy obniżyć poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz poziom trójglicerydów we krwi. Jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL (dobrego). Ponadto kwasy omega-9 stanowią ważny materiał budulcowy błon komorowych.

SORTUJ
PRODUKTÓW NA STRONIE

Unikalność kwasów omega-3

Kwasy omega-3 a ryzyko zawału serca, nerwice, depresja i zmęczenie.

Data dodania: 29-05-2016

Obsługujemy płatności

logotypki_29.jpg
logotypki_30.jpg
logotypki_31.jpg
logotypki_32.jpg
logotypki_33.jpg
logotypki_34.jpg
logotypki_35.jpg
logotypki_36.jpg
logotypki_37.jpg
logotypki_38.jpg
logotypki_39.jpg
logotypki_41.jpg
logotypki_42.jpg

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera