Glutation to najważniejszy nieenzymatyczny antyoksydant w naszym organizmie. Występuje on w każdej komórce naszego organizmu, a największe jego ilości znajdziemy w nerkach, wątrobie i oczach. Jest on kluczowy do utrzymania naszej wątroby w dobrej kondycji, ponieważ substancje, które są metabolizowane do związków hepatotoksycznych (np. paracetamol) - czyli niszczących naszą wątrobę - są neutralizowane poprzez przyłączenie się z glutationem. Ponadto umożliwia usuwanie z ustroju związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn oraz detoksykuje z aż 60% pestycydów.
Glutation to nie jakiś tam kolejny antyoksydant, lecz istotna substancja wykorzystywana na poziomie komórkowym jako pierwsza linia obronna naszego organizmu. Odgrywa on kluczową rolę w rozmnażaniu oraz funkcjonowaniu limfocytów, walczących z bakteriami, pasożytami oraz wirusami. Ponadto jest zaangażowany w wiele funkcji komórkowych takich jak transport aminokwasów, produkcja koenzymów oraz recykling witaminy E i C przywracając je ponownie do ich użytecznej (zredukowanej) formy.
Ale to nie wszystko. Glutation zwiększa poziom hormonu wzrostu, zwiększa uwodnienie komórek i zasoby glikogenu, łagodzi objawy zmęczenia oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Bierze udział w przedostawaniu się aminokwasów do błon komórkowych, stabilizuje błony lizosomów oraz hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Ułatwia syntezę białka oraz sprzyja tworzeniu się dodatniego bilansu azotowego.
Według badań naukowych, komórki z nieodpowiednim poziomem glutationu poddają się procesowi nazywanemu “zaprogramowaną śmiercią komórkową” (apoptozą) - po prostu popełniają samobójstwo. Jaki więc utrzymać go na “odpowiednim” poziomie?
Nie jest to aż tak trudne ponieważ nasz organizm sam potrafi wytworzyć glutation, lecz potrzebuje do tego stałego dostępu do witaminy C oraz N-acetylocysteiny - endogennego aminokwasu, który powinien być dostarczany wraz z pożywieniem. Nasz organizm nie jest w stanie przyswoić glutationu jako takiego, lecz musi być on wyprodukowany bezpośrednio w naszej komórce z potrzebnych mu do tego składników. Jedynym wyjątkiem jest glutation zamknięty w liposomach (liposomalny glutation), który nie podlega procesom trawiennym i jest transportowany bezpośrednio do wnętrza komórek. No i jak to w przyrodzie - wraz z wiekiem poziom glutationu w organizmie stopniowo maleje.
Obsługujemy płatności