Witamina D bądź “witamina słońca” w obliczu coraz to nowszych badań zyskuje na swojej wadze każdego dnia. Tak naprawdę, jest to grupa steroidowych organicznych związków chemicznych, rozpuszczalnych w tłuszczach. Są one bardziej prohormonami, które aby osiągnąć postać aktywną muszą przejść kilka przekształceń metabolicznych.
W naszej diecie dwie głownie występujące formy to: witamina D2 (ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol), z czego witamina D3 jest o wiele skuteczniejsza w podnoszeniu stężenia witaminy D we krwi.
Prawdą jest, że większość witaminy D w naszym organizmie wytwarzana jest w skórze z cholesterolu podczas działania promieni słonecznych. Niestety, częstotliwość naszej ekspozycji na słońce, intensywność promieni słonecznych, używanie kremów z filtrami UV oraz częstotliwość występowania słonecznych dni w ciągu roku ze względu na położenie geograficzne, powodują okresowe, bądź stałe deficyty witaminy D w organizmie. Dlatego wiele osób bardzo coraz częściej sięga po suplementy diety w celu uzupełnienia jej braków.
Jak działa witamina D? Cóż, im więcej robimy badań, tym bardziej jesteśmy przekonani, że odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu naszego organizmu w dobrej kondycji. Czyniąc długa historię krótką, witamina D w odpowiednim stężeniu we krwi sprawia, że nasze zęby i kości stają się mocne, nasze mięśnie mają więcej siły, jesteśmy mniej zmęczeni, nasza skóra staje się zdrowsza, nasz układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, insulina utrzymywana jest na odpowiednim poziomie a w naszych naczyniach krwionośnych odkłada się mniej cholesterolu.
Niedobór witaminy D to cicha epidemia. Według pewnych badań w USA aż 41% dorosłych amerykanów posiada jej niedobory. Objawiają się one w postaci biegunek, utraty apetytu, bezsenności, zaburzeń widzenia i bólu mięśni.
Skutki długotrwałego niedoboru są dość poważne. U dzieci może rozwinąć się krzywica, a u osób dorosłych osteoporoza. Mięśnie zaczynają słabnąć, wzrasta ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, chorób autoimmunologicznych, nowotworów oraz cukrzycy i otyłości.
Właściwy poziom witaminy D we krwi możemy sprawdzić za pomocą badania pokazującego poziom pochodnej witaminy D 25(OH)D, której zdrowe stężenie uważa się za zakres od 20 ng/ml do 50 ng/ml. Dr. Joseph Mercola uważa jednak, że zdrowy zakres zaczyna się od 50 ng/ml do 75 ng/ml zaś wynik poniżej 20 ng/ml to poważny jej niedobór.
Przedawkowanie witaminy D nie jest takie łatwe i zwykle dzieje się to w przypadku długotrwałego przyjmowania preparatów witamino-mineralnych.
Profesor Jacek Łukaszkiewicz - wszystko w witaminie D
Wyczerpujący wykład prof. Jacka Łukaszkiewicza o witaminie D. Od jej histori i budowy po możliwości jej suplementacji.
Data dodania: 06-05-2016Witamina D3 a zachorowalność na raka
Okazuje się, że witamina D gra ogromną role w zapobieganiu wystąpienia raka trzustki i jelita grubego.
Data dodania: 28-04-2016Obsługujemy płatności