Witamina D3 a zachorowalność na raka

« Powrót

Witamina D3 kontra rak trzustki

Rak trzustki jest chyba najgroźniejszym z nowotworów - w momencie diagnozy jest praktycznie nieuleczalny, zabija wyjątkowo szybko - jedynie co czwarta osoba przeżywa rok od diagnozy, a co dwudziesta - pięć lat. Dla porównania, ponad 90% pacjentów przeżywa ponad 5 lat w przypadku wcześnie wykrytego raka prostaty. W praktyce więc jedynym sposobem obrony przed rakiem trzustki jest nie dopuszczenie do jego rozwoju.


W omawianym badaniu przebadano 120 000 osób, analizując wpływ spożycia witaminy D3 na ryzyko zachorowania. Okazało się, że wraz ze wzrostem spożycia, ryzyko malało - osoby spożywające ponad 600 IU dziennie chorowały o ponad 40% rzadziej niż te, które spożywały poniżej 150 IU. Wykres był dość liniowy, co oznacza, że prawdopodobnie dalsze zwiększenie spożycia przyczyniłoby się do jeszcze większego spadku - nie przeprowadzono jednak dalszych obliczeń, ponieważ uważano wtedy, że zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi 400 IU. Dziś wiadomo, że jest ono o wiele wyższe, być może nawet dziesięciokrotnie - jeśli wykres zachowałby liniowość, mogłoby to oznaczać możliwość całkowitego wyeliminowania raka trzustki poprzez masową suplementację [1].



Witamina D3 chroni przed rakiem jelita grubego

Od dawna podejrzewano, że witamina D3 może chronić przed rakiem jelita grubego. Jednak badanie, w którym podawano suplementy nie wykazały działania ochronnego.


Jak się okazało, podawano niewłaściwe dawki - jedynie 200 IU. W ciągu zaledwie 10 minut opalania się nasze ciało jest w stanie wyprodukować 20 000 IU tej witaminy, a więc sto razy więcej - nic dziwnego, że takie homeopatyczne dawki nie przyniosły efektu. Zastanawiać się można, kto decyduje o przeprowadzeniu takich badań - nie wnoszą one nic, oprócz horrendalnych kosztów (zaangażowano ponad 36 tysięcy pacjentów), zabierają też energię pracowników, która mogłaby być wykorzystana na sprawdzenie skutków suplementacji dawkami które wywierają widoczny wpływ na organizm ludzki.


Jest o co walczyć - w omawianym badaniu porównano poziom witaminy D3 we krwi osób chorych oraz zdrowych. Osoby mające poziom powyżej 37 ng/ml miały o połowę niższe ryzyko zachorowania niż osoby, które miały wynik poniżej 12 ng/ml. Zależność była liniowa - większość naukowców zajmujących się witaminą D3 uważa, że optymalny poziom jest pomiędzy 50 a 70 ng/ml, co oznacza, że prawdopodobnie efekt ochronny byłby jeszcze wyższy [2].


Bibliografia:

  1. Jennifer Warner, Vitamin D May Cut Pancreatic Cancer, www.webmd.com/cancer/pancreatic-cancer/news/20060912

  2. Gorham ED, Optimal vitamin D status for colorectal cancer prevention: a quantitative meta analysis, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17296473

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą antyoksydantów oraz ekologicznej żywności.

Obsługujemy płatności

logotypki_29.jpg
logotypki_30.jpg
logotypki_31.jpg
logotypki_32.jpg
logotypki_33.jpg
logotypki_34.jpg
logotypki_35.jpg
logotypki_36.jpg
logotypki_37.jpg
logotypki_38.jpg
logotypki_39.jpg
logotypki_41.jpg
logotypki_42.jpg

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera