Kurkuma - najlepsze zioło do walki z nowotworami i skutkami udarów.

« Powrót

Kurkuma - najlepsze zioło do walki z nowotworami i skutkami udarów.

 

Ci, którzy jedzą potrawy kuchni indyjskiej, tajskiej itp. znają przyjemnie ostry smak kurkumy oraz bogaty kolor jaki nadaje ona potrawom. Kurkuma jest również od dawien dawna stosowana w tradycyjnej medycynie Chin i Ajurwedy.

 

Kurkumina to naturalny związek, który nadaje szafranowi indyjskiemu żółto-pomarańczowy kolor. Zarówno starożytna medycyna Chin i Indii wykorzystywała korzystne właściwości kurkuminy przez tysiące lat, a obecne badania sugerują, że może ona być jednym z najsilniejszych naturalnych leków. Właściwości prozdrowotne tego związku są bardzo obszerne, a teraz wkraczają w zakres medycyny ratunkowej.

 

W tym artykule opiszę kilka naturalnych metod mających zapobiegać udarowi mózgu, gdyż istnieje kilka istotnych czynników związanych z odżywianiem i stylem życia. Z pewnością nie chcesz czekać na udar, bez względu na skuteczność leków, które mogą pomóc ci przeżyć. Następnie powrócimy do tematu właściwości kurkuminy i jej zastosowań.

 

Co to jest udar mózgu?

 

Udar mózgu powstaje kiedy skrzep krwi blokuje tętnicę lub naczynie krwionośne, odcinając przepływ krwi do mózgu. W wyniku tego komórki mózgu umierają  i może dojść do uszkodzenia mózgu.  

Udar mózgu może być bardzo niebezpieczny, gdyż pojawia się bez ostrzeżenia, a im dłużej mózg jest niedotleniony, tym większe ryzyko trwałych uszkodzeń. Wtedy leki mogą rozpuścić skrzep, który blokuje przepływ krwi do mózgu. Jednak, aby były skuteczne muszą być podane w ciągu godziny.

 

Dlatego, jeśli zauważysz którykolwiek z poniższych objawów udaru, natychmiast musi być udzielona pomoc:

  • nagłe problemy z chodzeniem (zawroty głowy, utrata równowagi itp.)

  • nagła dezorientacja

  • nagłe odrętwienie lub osłabienie (zwłaszcza tylko jednej części ciała)

  • nagłe zaburzenia widzenia

  • nagły i ostry ból głowy

 

W przeciwieństwie do leków przeciwzakrzepowych stosowanych u osób po udarze, nowo wyodrębniony z kurkuminy związek o nazwie CNB-001, właściwie nie rozpuszcza skrzepów. Natomiast naprawia uszkodzenia wywołane niedotlenieniem na poziomie cząsteczkowym wpływając na mechanizm odpowiedzialny za regeneracje neuronów (komórek mózgu).

Daje to nadzieję na szybsze wyzdrowienie, gdyż może zmniejszyć trwałe uszkodzenia. Badanie zostało przedstawione podczas konferencji dot. udaru mózgu American Heart Association, która odbyła się 9 lutego w Los Angeles.

 

Choć wykazano, że kurkumina ma wielki potencjał w leczeniu m.in. uszkodzeń mózgu, posiada ona kilka słabych punktów przez co nie można jest stosować w leczeniu ratunkowym udaru mózgu.

Kurkumina nie jest dobrze wchłaniana przez organizm, szybko ulega wyczerpaniu oraz jest blokowana przed dostaniem się do mózgu przez naturalny mechanizm tzw. bariera krew-mózg.

 

Jednak CNB-001, przedostaje się przez barierę krew-mózg oraz wpływa na kilka istotnych mechanizmów wpływających na neurony, podaje prowadzący badanie dr Lapchak.

 

Jeśli wystąpią objawy udaru nie sięgaj po kurkumę tylko wezwij pogotowie! Kurkuma to nie doraźny domowy lek na udar. Chcę, aby to było jasne.

 

Lek w badaniu laboratoryjnym zmniejszył wywołane przez udar problemy z kontrolą mięśni i poruszaniem się. Lek był skuteczny po podaniu maksymalnie do godziny po wystąpieniu udaru co odpowiada ok. 3 godzinom u ludzi, taki sam czas został zatwierdzony przy tPA.

 

W przypadku udaru mózgu lek może uratować życie. Biorąc pod uwagę fakt, jak szkodliwy (a nawet zagrażający życiu) może być udar mózgu, należy tak zmienić styl życia, aby przede wszystkim  mu zapobiec.

 

Deficyt zwykłej witaminy może podwoić ryzyko udaru!

O jaką witaminę może chodzić?

 

Jeśli pomyślałeś o wit. D masz rację. Jest to imponujące odkrycie badania przedstawione 15 listopada 2010r. podczas corocznej sesji naukowej AHA w Chicago.

 

Jest to potwierdzenie wcześniejszego badania, które wskazało, że deficyt wit. D ma związek ze sztywnością tętnic, co jest czynnikiem ryzyka chorób serca oraz udaru mózgu. Inne badanie przeprowadzone w Finlandii wskazało, że u osób z najniższym poziomem wit. D wystąpiło o 25% większe ryzyko zgonu w wyniku chorób serca lub udaru mózgu. Przy badaniu tylko udaru, u osób z najniższym poziomem tej witaminy wystąpiło podwójne jego ryzyko w porównaniu z osobami o najwyższym poziomie wit. D.

 

W ciągu kilku ostatnich lat, pojawiło się wiele badań na temat korzyści płynących z wit. D dla zdrowia oraz poważnych konsekwencji jej niedoboru. Istnieją liczne dowody na to, że wit. D jest bardzo istotna dla zdrowia.

 

Optymalizowanie poziomu wit. D może również zmniejszyć ryzyko cukrzycy oraz raka o połowę!

 

Jest oczywiste, że jeśli chcesz zachować optymalny stan zdrowia, musisz zwracać uwagę na poziom wit. D. Najlepiej jest zwiększać jej poziom poprzez bezpieczną ekspozycję na słońce przez cały rok. Nie tylko jest to naturalny sposób na produkcję wit. D, ale również eliminuje ryzyko przedawkowania.

 

Możesz także skorzystać z bezpiecznego łóżka do opalania.

Jeśli nie możesz skorzystać z powyższych sugestii przyjmuj suplement wit.D3. Pamiętaj wtedy, że należy regularnie badać poziom wit.D.

 

Nie czekaj na udar.

 

Według National Stroke Association można zapobiec prawie 80% udarów, dlatego gorąco zachęcam do tego, aby kontrolować swoje zdrowie w celu zmniejszenia tego ryzyka. Wiele czynników ryzyka, które zwiększają ryzyko chorób serca mają taki sam wpływ na ryzyko udaru.

 

Są to:

  • nadciśnienie,

  • otyłość,

  • wysoki poziom trójglicerydów oraz podwyższony poziom homocysteiny,

  • niski poziom dobrego cholesterolu HDL,

  • oraz wysoki złego LDL,

  • palenie papierosów.

 

Podobnie jak w przypadku serca, jedzenie nieprzetworzonych, naturalnych pokarmów, ćwiczenie oraz regularna ekspozycja na słońce, a także utrzymywanie prawidłowej wagi ciała pomorze zmniejszyć ryzyko udaru.

 

Inny ważnym czynnikiem, który zapobiega udarowi mózgu jest radzenie sobie ze stresem, gdyż zwiększa on ryzyko wystąpienia udaru. Badanie opublikowane w piśmie Neurology wskazuje, że problemy o podłożu psychologicznym znacznie zwiększają ryzyko udaru mózgu. Badacze wykazali, że ryzyko udaru wzrosło o 11% u osób z w/w problemami.

Nic dziwnego, że związek między cierpieniem, a udarem mózgu był najbardziej wyraźny w przypadku śmiertelnego udaru.

 

Choć optymalizacja poziomu wit.D i prowadzenie zdrowego stylu życia z ćwiczeniami są istotne, ważne jest również zdrowie emocjonalne.

 

Kurkumina

 

Po zapoznaniu się ze strategiami, które mogą pomóc zapobiegać udarowi mózgu, wróćmy do kurkuminy.  

 

Kurkumina jest w szczególności znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych. A chroniczne stany zapalne są przyczyną większości przewlekłych chorób m.in. cukrzycy, artretyzmu czy chorób serca.

Wykazano, że związek ten wpływa na ponad 700 genów oraz może zahamować aktywność jak i syntezę COX-2 i 5-LOX, a także innych enzymów, które są związane ze stanami zapalnymi.

 

Inne korzystne działanie na zdrowie to:

  • poprawa trawienia

  • wspomaganie prawidłowych funkcji wątroby i odtruwanie

  • oczyszczanie krwi

 

Ponadto badania wskazują, że kurkuma może odgrywać istotną rolę w poniższych chorobach:

  • mukowiscydozie,

  • cukrzycy typu II,

  • nieswoistym zapaleniu jelit (IBD), chorobie Leśniowskiego-Crohna,

  • łuszczycy,

  • reumatoidalnym zapaleniu stawów,

  • katarakcie,

  • kamieniach żółciowych,

  • regeneracja mięśni,

  • chorobie Alzheimera.

 

Jeśli chcesz zastosować kurkuminę do zapobiegania udarowi uważam, że najlepiej będzie przyjmować ją w pokarmach w postaci szafranu indyjskiego. Jednak jeśli cierpisz na poważną chorobę, np. raka, lepiej będzie przyjmować lek w wyższych dawkach jak opisane poniżej.

 

Kurkumina a nowotwory

 

Kurkumina wpływa na ponad 100 różnych szlaków w procesach komórkowych. Co ciekawe, dotyczy to również metabolitu kurkuminy i jej pochodnych, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Kurkumina wydaje się być bezpieczna w leczeniu wszystkich nowotworów.

 

W Indiach, gdzie szafran indyjski jest często stosowany, zachorowalność na 4 typowe w USA rodzaje nowotworów tj. okrężnicy, piersi, prostaty i płuc, jest dziesięciokrotnie niższa. Rak prostaty, najczęściej diagnozowany rodzaj raka u Amerykanów, rzadko występuje w Indiach co częściowo przypisywane jest występowaniu kurkuminy w szafranie.

 

Liczne badania skupiły się na wpływie kurkumy i wykazały, że kurkuma:

  • hamuje namnażanie komórek nowotworowych,

  • hamuje przekształcanie się zdrowych komórek w rakowe,

  • pomaga zniszczyć zmutowane komórki rakowe, aby nie rozprzestrzeniały się w organizmie,

  • zmniejsza stany zapalne,

  • wspomaga działanie wątroby,

  • hamuje syntezę białka, które jest uważane za istotne w tworzeniu się raka,

  • zapobiega powstawaniu dodatkowych źródeł ukrwienia niezbędnych do tworzenia komórek rakowych.

 

Jak podają badacze z University of Texas M.D. Anderson Cancer Center, kurkumina blokuje główne szlaki biologiczne konieczne dla rozwoju czerniaka i innych nowotworów.

 

Przyprawa ta hamuje namnażanie się odmian czerniaka w warunkach laboratoryjnych oraz uśmierca komórki rakowe poprzez wstrzymanie czynnika transkrypcyjnego kappa B (NF-kB). Jest to kompleks białkowy, który  przyczynia się do nieprawidłowej odpowiedzi przeciwzapalnej co prowadzi do wielu chorób tj. artretyzm czy rak.

 

Aby w pełni skorzystać z korzyści płynących z kurkuminy,

należy znaleźć ekstrakt szafranu indyjskiego z zawartością co najmniej 95% kurkuminoidów.

Ponadto produkt ten powinien być w 100% organiczny.

 

Preparat nie powinien zawierać żadnych wypełniaczy, dodatków i substancji pomocniczych, a producent powinien stosować bezpieczne praktyki produkcyjne na wszystkich etapach produkcji, począwszy od siewu, poprzez uprawę, zbiory, a następnie produkcję i pakowanie produktu końcowego.

 

Jak stosować kurkumę?

 

Obecnie trudno jest znaleźć dobry preparat z kurkumą, który można stosować przy nowotworach. Konieczne są wtedy wysokie dawki, a kurkumina nie jest tak dobrze wchłaniana. Typowe dawki ekstraktu kurkumy o właściwościach przeciwnowotworowych wynoszą do 3 gramów, 3-4 razy dziennie.

 

Można stosować kurkumę w proszku w następujący sposób: zmiksować łyżeczkę proszku z kurkumy ze szczyptą pieprzy kayene, 1-2 żółtkami jajka i 1-2 łyżeczkami oleju kokosowego.

 

Innym sposobem na zwiększenie jej wchłaniania jest dodanie 1 łyżeczki proszku kurkumy do litra wrzątku. Proszek należy dodać do wrzątku (a nie do cieplej wody) i zagotować. Po gotowaniu przez 10 minut powstanie 12% roztwór, który można pić po wystudzeniu. Kurkuma będzie stopniowo opadać i po 6h powstanie 6% roztwór, dlatego najlepiej jest wypić napój w ciągu 4h. Napój ma drewniany smak.

 

Uwaga - kurkumina jest silnym żółtym pigmentem, który może trwale brudzić.


Tekst dzięki uprzejmosci KenayAG.com.pl

Zapraszamy także do zapoznania się z naszą ofertą naturalnej witaminy c oraz witaminy b17

Obsługujemy płatności

logotypki_29.jpg
logotypki_30.jpg
logotypki_31.jpg
logotypki_32.jpg
logotypki_33.jpg
logotypki_34.jpg
logotypki_35.jpg
logotypki_36.jpg
logotypki_37.jpg
logotypki_38.jpg
logotypki_39.jpg
logotypki_41.jpg
logotypki_42.jpg

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera