POKAŻ FILTRY

CENA:

OD DO

MARKA:

Koenzym Q10

Odkrycie koenzymu Q10 (ubichinonu) jest prawdopodobnie jednym z najważniejszych odkryć 20 wieku. Występuje on w każdej komórce naszego ciała i jest niezbędny do produkcji energii komórkowej bez której nie mogli byśmy żyć. Nic więc dziwnego, że największe jego ilości znajdziemy w mięśniu sercowym i mózgu, organach, które potrzebują ogromnych ilości energii do pracy. Ponadto, jest on podstawowym elementem łańcucha oddechowego, biorąc czynny udział w przenoszeniu protonów i elektronów. Jego zredukowana forma (ubichinol) jest silnym antyoksydantem ochraniającym błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników.

 

Ze względu na rolę jaką koenzym Q10 pełni w organizmie, stał się tematem wielu prac, badań i konferencji naukowych zyskując miano “witaminy długowieczności. Prof. Karl Folkers poświęcił 35 lat badaniom dotyczącym roli CoQ10 w zdrowy organizmie, jak i w procesach chorobowych.

 

W 1974 w Japonii odkryto sposób na syntezę koenzymu Q10 w dużych ilościach, umożliwiając dalszy rozwój badań. W tym samym roku koenzym Q10 został dopuszczony w Japonii (jako lek) do leczenia niewydolności serca (jako pierwsza substancja mitotropowa)

 

Dzisiaj CoQ10 używany jest do wspomagania leczenia:

  • niewydolności krążenia,

  • choroby niedokrwiennej serca,

  • nadciśnienia tętniczego,

  • miażdżycy,

  • niektórych chorób mięśni,

  • choroby Parkinsona

  • choroby Alzheimera,

 

Koenzym Q10 jest w pewnym stopniu syntetyzowany przez nasz organizm w wątrobie. Niestety po około 30 roku życia jego produkcja zaczyna spadać i nasz organizm może zacząć odczuwać jego niedobory. Wtedy powinniśmy sięgnąć po produkty takie jak: orzechy włoskie, tłoczone na zimno oleje, zielone warzywa (m.in. brokuły i szpinak) i ryby (a w szczególności sardynki) oraz dobre suplementy diety. Pamiętaj, że temperatura niszczy koenzym Q10 i wchłania się on tylko w obecności tłuszczy.  Ponadto, u osób regularnie zażywających statyny (leki przeciwcholesterolowe) produkcja CoQ10 w wątrobie może zostać całkowicie zatrzymana. 


Wielu z was pewnie się zastanawia czym się różni ubichinon od ubichinolu. Po pierwsze zaznaczmy, że nasz organizm dokonuje płynnych przekształceń w komórkach między ubichinonem a ubichinolem w zależności od potrzeb. Ubichinol jest formą zredukowaną koenzymu i ma właściwości antyoksydacyjne. Ponieważ ubichinol jest formą zredukowaną koenzymu jest niestabilny i wrażliwy na utlenianie, dlatego powstał zacięty spór, która forma koenzymu jest lepsza dla konsumentów. Lecz wraz z upływem czasu zaczęły się pojawiać stabilizowane formy ubichinolu oraz bardziej zaawansowane technologie dostarczania go do organizmu - badania nad takim ubichinolem pokazały, że osiąga dużo większą koncentrację w osoczu w po ośmiu godzinach od spożycia w porównaniu do konwencjonalnego koenzymu Q10.

SORTUJ
PRODUKTÓW NA STRONIE

Obsługujemy płatności

logotypki_29.jpg
logotypki_30.jpg
logotypki_31.jpg
logotypki_32.jpg
logotypki_33.jpg
logotypki_34.jpg
logotypki_35.jpg
logotypki_36.jpg
logotypki_37.jpg
logotypki_38.jpg
logotypki_39.jpg
logotypki_41.jpg
logotypki_42.jpg

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera